Це небезпечно: 7 тривожних симптомів у немовляти, які не можна пропускати

0 Comments

Це небезпечно: 7 тривожних симптомів у немовляти, які не можна пропускати

Хоча батьки хвилюються про здоров’я своїх дітей у будь-якому віці, мами немовлят із цього приводу турбуються найчастіше. Тому що коли перед тобою маленька грудочка щастя, її хочеться закрити собою і захистити від будь-яких негараздів.

У цьому батькам допомагають лікарі-педіатри. Вони спостерігають малюків від народження та нагадують про регулярні профілактичні огляди, які дозволяють не пропустити початок відхилень у розвитку. Але насправді своєчасне виявлення патологій залежить і від уважності самих мами та тата.

Рідкісне сечовипускання

Якщо малюк мочиться рідко, але багато, не мочиться зовсім протягом дня або мочиться лише один-два рази на день, це може говорити про можливу патологію сечовивідної системи. Такі ситуації батькам також важливо відстежувати, щоб вчасно помітити проблему. За цим посиланням https://arthro.com.ua/?p=14879 більш детально описані причини рідкісного сечовипускання у дітей.

Випинання пупка

Як правило, випинання в області пупка дуже помітно, тому його батьки не беруть до уваги. Іноді його видно постійно, а іноді воно з’являється тільки при плачі чи кашлі, тобто в ситуаціях, за яких дитина напружується. А коли дитина спить і спокійна, може ставати зовсім непомітною.

Цей симптом свідчить про слабкість пупкового кільця і можливо про пупкову грижу, з якою дуже важливо здатися лікарю. Додатково може бути потрібним огляд дитячого хірурга.

Блідість шкіри з жовтяничним відтінком

Важливо розуміти, що фізіологічна жовтяниця не має бути затяжною. Зазвичай до двох-трьох тижнів життя малюка жовтяничність шкірних покривів зменшується, тому що дитина отримує материнське молоко і активний напіврозпад жовчного пігменту білірубіну припиняється. Також варто відзначити, що молозиво має проносний ефект, а при жовтяниці білірубін залишає організм саме з калом і сечею. Тому чим більше малюк отримує грудне молоко, тим швидше проходить жовтяниця.

Якщо цього немає, батьки мають показати дитину лікаря. Лікар призначить моніторинг рівня білірубіну та білкових фракцій, а потім, виходячи з цього, дасть свої рекомендації.

Це небезпечно: 7 тривожних симптомів у немовляти, які не можна пропускати

Висовування язичка

Неочевидний для батьків тривожний симптом, який може бути ознакою патології ендокринної системи. Зокрема, вроджений гіпотиреоз — зниження функції щитовидної залози зі зменшенням кількості гормонів, які вона виробляє. У немовлят специфічні здригання і переляки в поєднанні з висовуванням язичка.

Частий плач без причини

Якщо малюк плаче без очевидних причин (тобто він не голодний, йому не холодно, не жарко, немає коліків і так далі) і цей плач супроводжується тремтінням підборіддя (у тому числі поза плачем) і посинінням нігтів та губ, це може говорити про гіпертонус .

За словами експерта, до цієї групи патологій варто віднести ситуацію, пов’язану з перевіркою рефлексу опори (для цієї дитини потрібно опустити ніжками на підлогу). У нормі дитина повинна стояти на напівзігнутих ніжках, спираючись на повну стопу, тому якщо вона встає навшпиньки і перехрещує ніжки, батькам обов’язково потрібно звернутися до невролога.

Часта та рясна відрижка

Найчастіше в цьому випадку лікарі говорять про пілороспазм — спастичне скорочення частини шлунка, характерне для немовлят. У такому разі малюка веде педіатр і ніяких серйозних втручань не потрібно (хоча здатися лікареві все одно потрібно).

Дитина може зригувати до 5-8 разів на день (після кожного годування).  Але обсяг зригування не повинен перевищувати 1/5 прийнятої порції, і не має бути відрижка “фонтаном”. Якщо при цьому дитина має адекватну надбавку маси тіла відповідно до віку і вище опису нних тривожних симптомів не має, в такому випадку відрижка вважається фізіологічним і лікування не вимагає. Якщо є хоча б одна з перерахованих скарг — треба звернутися до педіатра для дообстеження.

Блідість та синюшність носогубного трикутника

Цей прояв може говорити про наявність у малюка кардіологічної патології, такої як порок серця. Батькам потрібно насторожитися та обов’язково показати малюка для обстеження (ЕКГ та консультація кардіолога).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *